Maastricht chocoladestad

Deze column verscheen eerder in MjamTaart.

Vandaag neem ik je mee op mijn chocotour. We gaan langs de leukste en lekkerste chocolademakers van de stad. Daarbij doe ik heel veel mensen te kort want ik zou in woorden zeker vier columns kunnen vullen. Mijn selectie is dus beperkt!

Maastricht is chocoladestad nummer één van ons land. Ik daag iedereen uit een Nederlandse stad te noemen waar per inwoner of vierkante meter meer chocolademakers en -winkels te vinden zijn. De ligging, tegen België aan, verklaart veel. België is een land waar ambachtelijke chocolade de normaalste zaak van de wereld is.

Ik heb je bij het station opgepikt en we wandelen nu richting Maas. Voordat we de Sint Servaasbrug overgaan, ligt aan de linkerkant het pittoreske winkeltje Friandises. Ik heb in hun atelier stage mogen lopen en daarbij les gehad van een werknemer die 40 jaar in het vak zat. Hij heette Willy en ik dacht dat het zijn bijnaam was want zijn vaardigheid was even groot als zijn beroemde naamgenoot Willy Wonka. Friandises leverde aan verschillende Amerikaanse presidenten. Wat je zou willen meenemen laat ik natuurlijk aan jou! Maar een aanrader vind ik de handgemaakte chocokaramellen.

Van traditie naar avant-garde. Direct aan de andere kant van de brug, iets naar links afbuigend, wandelen we bij Darq naar binnen. Deze chocoladewinkel en espressobar verkoopt de producten van chocolatier Ralph Hagen. Chocoladejuweeltjes liggen als aan een lang snoer voor ons uitgestald. Het wordt moeilijk kiezen tussen bijvoorbeeld combinaties als kardemom en koffie, tijm en limoen (mijn favoriet) of earl grey thee en lavendel.

Heb je iets gevonden? Laten we dan doorgaan, dwars door de binnenstad. We zigzaggen langs twee andere ambachtelijke chocolatiers: Boulanger en Abbing. Aan het eind van de Grote Gracht wil ik van je weten of je een extra lusje wil maken of al met een bocht terug wil. Gelukkig kies je voor het eerste want je dag zou niet compleet zijn zonder het sublieme La Fève.

Nu we doorlopen heb ik de gelegenheid je te vertellen over Turijn en hun prachtige chocotour initiatief. Toen Monique en ik daar een jaar of acht geleden waren, hebben we deze chocotour gedaan. We kochten bij het toeristische bureau een boekje met vouchers en die gaven ons recht op een versnapering bij elke chocolatier, winkel of espressobar die aan de chocotour deelnam. Zo reden we op fietsen door de stad en deden in een spannende ontdekkingstocht fantastische chocolademakers en patissiers aan. En passant leerden we de stad en haar specialiteiten kennen waarvan de heerlijke gemalen hazelnootpasta gianduja een hoogtepunt was. Wat zou het leuk zijn als Maastricht ook een dergelijke tour had op een dag!

Ah, we zijn al op de Statensingel. Daar aan de overkant ligt La Fève: je kunt maandag tot en met vrijdag altijd aanbellen om lekkernijen in te slaan. Bij eigenaar Geert-Jan Heesterbeek heb ik ook stage mogen lopen. Zijn veelzijdige ambachtelijke kennis is op sterrenniveau. Het is eigenlijk een kok op de vierkante centimeter en het is niet voor niets dat hij samen met 10 sterrenkoks 10 bonbons heeft ontwikkeld die prachtig verpakt verkrijgbaar zijn. Hij was winnaar van de wedstrijd “de lekkerste bonbon van Nederland” en “de beste delicatessewinkel van Limburg 2018”. Ja zie je wel, het was meer dan de moeite waard.

Als we teruglopen, doen we in de Zakstraat misschien wel de beste vlaaienbakker van de stad aan: Carmen Hermans. Van daaruit gaan we weer naar de binnenstad om ChocaMosa en de Chocolate Company te bezoeken. Via de Hoge Brug maken we ons rondje compleet. En wil je nog dieper in de chocolade duiken, doe dan een workshop “chocolade en wijn”, “chocolade en thee” of “chocolade tempereren” bij ondergetekende. Ik zwaai je uit: een zoete terugtocht en hopelijk tot ziens in chocoladestad Maastricht!

Arnout